Presentació dels dos primers volums de “Llibreta borda”, el dietari de Pep Rosanes-Creus

Cartell de la presentació dels dos primers volums del dietari de Pep Rosanes-Creus.

Una constant en la bibliografia sobre els documents “autobiogràfics” (dit de forma molt general, aquells en què un autor o autora relata fets viscuts personalment més o menys allunyats en el temps) és la dificultat per definir-ne el caràcter ficcional: ¿fins a quin punt es pot considerar “real” el relat de cadascun d’aquests textos?

Si bé és impossible generalitzar en parlar del conjunt de les narracions autoreferencials, sí que es pot, almenys, dividir-los en dos grans blocs: d’una banda les anomenades “autobiografies” (el relat d’un autor sobre la seva pròpia vida, escrit des de la distància temporal i amb un sentit (i probablement un propòsit) teleològic), i de l’altra les escriptures de la immediatesa, on encabiríem els dietaris, diaris, quaderns personals, epistolaris… Si bé en les obres del primer grup seria pertinent invocar el que Philippe Lejeune en va dir “el pacte autobiogràfic” (l’autor, amb la intenció de crear un relat veraç sobre si mateix, afirma que el que diu és veritat, identificant-se explícitament amb el protagonista), en les del segon grup ja no caldria, atès que no hi ha distància temporal entre la vivència del fet i la seva formulació verbal per part de qui la pateix/escriu (la immediatesa, que implica la identificació del narrador amb el protagonista de l’acció, estalvia a l’autor la necessitat d’afirmar que el que diu és veritat).

L’escriptura i el fet viscut que n’és l’objecte s’imbriquen, i per moments ens semblen la mateixa cosa. Seria el cas més extrem del realisme, i és dins d’aquest marc que hauria de tenir lloc la lectura del conjunt de textos que conformen la Llibreta borda de Pep Rosanes-Creus. Un conjunt no homogeni, del qual, de moment, podem presentar el dos primers lliuraments: La paradoxa de ser i La felicitat de ser.

En parlarem amb l’autor el dia 1 de juliol a les 17 a la Sala Verdaguer i Callís, a la seu d’El 9 Nou (plaça de la Catedral, 2, de Vic). Acompanyeu-vos i afegiu-vos al diàleg.

[Col·labora en aquest acte: El 9 Nou]

Leave a Reply

%d bloggers like this: