Novetat editorial: “Les torres del silenci”, de Pep Rosanes-Creus

 Novetat editorial: 

Les torres del silenci, de Pep Rosanes-Creus 

Edició i pròleg de Jesús Aumatell

Premi Carles Riba 1999

Les torres del silenci és el llibre que va guanyar el premi Carles Riba de poesia en la convocatòria de 1999. Pep Rosanes-Creus, per motius que Jesús Aumatell (qui ha tingut cura de l’edició filològica de l’obra) detalla a la “Nota introductòria”, va decidir esporgar 21 poemes de l’original; el llibre resultant es va publicar amb el títol de Voltor.

Portada del llibre.

Però Les torres del silenci és un llibre substancialment diferent de Voltor, per dues raons fonamentals:

1) el llibre original està distribuït en tres parts que, a grans trets i molt esquemàticament, podem descriure com:

a) la preparació d’un viatge (primera part), entenent per “viatge” tant el fet concret del periple de l’autor per l’Índia, com, simbòlicament, el “viatge de descoberta” de l’Índia per part d’Occident, cosa que remet, a un nivell mític, a la temporalitat de la humanitat;

b) el “viatge” de l’autor a través de la seva biografia (segona part), lligada a la temporalitat del seu temps històric, tal com expressen les referències a diferents artistes que són models ètics i estètics per a l’autor;

c) el “viatge” concret per la realitat més immediata, que és la temporalitat de l’individu “real” en la seva quotidianitat (tercera part).

2) Voltor, en canvi, es redueix al punt c (de fet, la majoria de poemes de les altres parts van ser sacrificats).

Es tracta d’un esquema exageradament reduccionista, ja que en la poesia de Rosanes-Creus hi ha molts altres nivells de lectura, car tot hi està tan imbricat que no és fàcil fer-ne una descripció precisa i succinta. A més, les tres parts de Les torres del silenci no són estanques, sinó que en cada una hi ha reflexos de les altres.

 

 El llibre està disponible, pel mòdic preu de 4,99 €, a la plataforma digital LEKTU

Cliqueu AQUÍ per accedir-hi.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: