La paradoxa de ser

primer lliurament de La llibreta borda, el dietari de Pep Rosanes-Creus

Pep Rosanes-Creus va escriure, entre novembre de 1980 i març de 1997, un dietari al qual es referia amb l’epígraf “llibreta borda”, un contenidor de retalls de tota mena, ordenats en l’ordre cronològic en què s’anaven gestant. Amb el temps van arribar a ser deu les llibretes que s’ompliren amb els “retalls” que el poeta produí en aquest període, sense la intenció, en principi, de fer-los públics.

Aquest material ha dormit en un calaix fins ara que ens hem proposat de publicar-lo, atès el seu valor literari intrínsec i perquè suposa un ajut inestimable per a l’estudi de l’obra rosanesiana. Així, la gran qualitat de la prosa, l’interès que suscita l’aventura intel·lectual de l’autor, que hi és descrita íntimament lligada als daltabaixos de la seva pròpia existència, justifiquen la publicació del conjunt d’aquesta Llibreta borda, de la qual en presentem el primer volum: La paradoxa de ser, datat entre novembre de 1980 i febrer de 1982.

Com apunta Jesús Aumatell a la nota introductòria, “No es tracta pas de l’escriptura semiautomàtica d’un noi apressat per cremar etapes, sinó de la voluntat d’assimilar amb rigor mestratges valuosos, vinguin de professors universitaris, vinguin de les lectures que Rosanes-Creus va fent, i que queden reflectides al dietari. Així, al costat d’un autor com Poe, que ja havia freqüentat, destaca sobretot la lectura d’Espriu, de qui Rosanes-Creus valora molt l’estil, fins al punt que podem dir que, en aquesta etapa, li és model per a construir la seva pròpia prosa. També Valéry, Riba, Mallarmé, exponents d’una poètica, el postsimbolisme, que és bàsica en la configuració de l’estètica rosanesiana, tot i que de seguida s’empelta d’existencialisme. Comencen a ser-hi presents alguns dels autors que més fortament l’impressionaran, com Pavese i Ferrater. La vida té per a cadascú uns mestres particulars, només cal cercar-los. Contra les perillosíssimes amenaces que se li drecen al davant, Rosanes-Creus comença a fer provisió de defenses.”

L’obra és a la vostra disposició en format electrònic aquí mateix o a la nostra botiga, i també a la plataforma digital Lektu. També hi podeu comprar el llibre imprès.
Comentaris 2

Leave a Reply

%d bloggers like this: