Cèsar Bladé Barceló

Cèsar Bladé

Cèsar Bladé (Barcelona, 1968) ha publicat els llibres de poesia Perfils de la Mediterrània (2008), Oceans ignots (2009) Matisos d’un mar proper (2014) i Els refugis naturals (2016). A aquesta llista cal afegir-hi El paisatge d’una terra interna, que tot just acabem de publicar.

A Oceans ignots Cèsar Bladé se submergí dins de la memòria, del pensament i de la raó, introspectivament però sense l’afany de l’analista, més aviat com qui passeja per paratges propers i estranys alhora. No buscava veritats absolutes, sinó il·luminar llocs de referència. Matisos d’un mar proper continuava aquell recorregut introspectiu, però com bé indica el títol, centrant-se més en el detall, en el fet viscut, en la cosa concreta. Tot això formulat per mitjà d’imatges poètiques que permetien a l’autor de fer una exposició metafòrica de les seves vivències, dels seus valors, dels seus volers. 

Portada "Els refugis naturals".

Amb Els refugis naturals l’obra poètica de Baldé assoleix un altre nivell, el simbòlic i mític, en la mesura que el treball d’elaboració lírica del paisatge es vincula subtilment a l’experiència subjectiva. Es tracta d’una poètica molt present en la nostra tradició, encara vigent en l’obra de molts poetes en actiu, però la forma en què l’autor aconsegueix de materialitzar-ho verbalment en aquest nou llibre el singularitza, ja que va més enllà de convertir el paisatge en el correlat objectiu de l’experiència.

Coberta del llibre

D’ El paisatge d’una terra interna us en seduirà el to planer, que és gairebé un murmuri, amb què Cèsar Bladé hi exposa, sense grandiloqüència, una temàtica molt habitual, la del balanç de l’existència des de la perspectiva dels anys.


Leave a Reply

%d bloggers like this: